Cum putem lua pensie până la 100 de ani

Zeci şi sute de mii de persoane mor în fiecare an ca urmare a infarctului miocardic, fără ca aceasta să trezească măcar un murmur de protest din partea opiniei publice, a presei sau a agenţiilor guvernamentale. Totuşi ucigaşul nr. 1 pe plan naţional poate fi găsit pe masa de seară a majorităţii românilor.

Vreţi să spuneţi că ceea ce mâncăm provoacă infarctul miocardic?

mandala 07

Nu chiar tot ceea ce mâncăm. Doar excesul de grăsimi şi colesterol. Problemele apar în urma îngroşării şi astupării arterelor vitale care furnizează inimii oxigen, proces numit ateroscleroză. Noi toţi ne naştem cu artere curate şi flexibile, care ar trebui să rămână astfel toată viaţa. Cu toate acestea, arterele multora dintre noi sunt îmbâcsite şi se înfundă cu colesterol, grăsimi şi calciu, amestec ce rigidizează şi în cele din urmă, astupă aproape complet lumenul arterial, strangulând aportul de oxigen.

În timpul celui de-al doilea război mondial, majoritatea europenilor au fost nevoiți să-şi schimbe obiceiurile alimentare, trecând de la o alimentație bazată pe carne, ouă şi produse lactate la o dietă austeră, formată din cartofi, cereale, fasole, rădăcinoase şi zarzavaturi. Rezultatul? O scădere radicală a incidenţei aterosclerozei, scădere care a persistat timp de câţiva ani.

De atunci încoace, s-au acumulat munţi de date obţinute din studiile pe animale şi oameni efectuate în întreaga lume. Concluziile sunt în esenţă aceleaşi. Regimurile alimentare bogate în grăsimi şi colesterol produc creşterea nivelului colesterolului sangvin şi a incidenţei bolilor de inimă. Regimurile sărace în grăsimi şi colesterol, pe de altă parte, reduc nivelul colesterolului sangvin şi incidenţa bolilor cardiace, permiţând chiar topirea plăcilor aterosclerotice.

mandala 13

De unde pot şti dacă sufăr de ateroscleroză?

Nu există nici un semn indicator al existenţei aterosclerozei decât în stadiile avansate, când lumenul arterial a fost mult îngustat. Pentru multe persoane, infarctul este primul semn, iar pentru mult prea mulţi, acest prim semn este moartea subită.

Care sunt persoanele expuse unui risc crescut de infarct?

Conceptul factorilor de risc constituie o modalitate bună de a determina probabilitatea apariţiei bolii coronariene:

  • Cel mai important factor de risc este, de departe, nivelul crescut al colesterolului sangvin. Un bărbat de 50 ani, cu un nivel al colesterolului sangvin peste 295 mg% sau peste 7,6 mmol/l, este expus unui risc de 9 ori mai mare de ateroscleroză față de un bărbat de aceeași vârstă, dar cu un nivel al colesterolului sub 200 mg% sau 5,1 mmol/l. O reducere cu 20% a nivelului colesterolului determină scăderea riscului de îmbolnăvire coronariană cu 40-50%.
  • La vârsta de 60 ani, fumătorii au un risc de a muri de boli de inimă de 10 ori mai mare decât nefumătorii. Aproape o 1/3 din totalul deceselor produse ca urmare a bolii coronariene sunt datorate fumatului.
  • La noi în ţară, fiecare al 4-lea adult este hipertensiv, motiv pentru care are o probabilitate de a muri ca urmare a unei boli de inimă este de 3 ori mai mare decât o persoană normală.
  • Bărbaţii obezi au, după vârsta de 60 ani, un risc de deces prin boala cardiacă de 5 ori mai mare decât bărbaţii cu greutate normală.
  • Alţi factori de risc sunt diabetul, nivelul crescut al trigliceridelor sangvine, sedentarismul şi stress-ul.

Toți aceşti factori de risc sunt controlabili prin modificări în alimentație şi stilul de viaţă. În ceea ce priveşte factorii necontrolabili ereditatea, vârsta şi sexul, rolul lor este, din fericire, mult mai puțin important.

Ce se poate spune despre tratamentele medicamentoase şi chirurgicale ale bolii coronariene?

În cazul celor care nu răspund la modificarea corespunzătoare a alimentaţiei, continuând să aibă niveluri crescute ale colesterolului sangvin, tratamentul medicamentos poate fi util. Nu trebuie însă să uităm că medicamentele sunt scumpe şi au numeroase efecte secundare. Folosirea lor necesită controale de laborator repetate şi consultări medicale frecvente.

mandala 22

În ultimul timp, au fost puse la punct procedee chirurgicale care sunt mult mai bune, intervenţiile de bypass, angioplastia coronariană, dilataţia stenozei prin cateter cu balonaş și care în curând se vor practica şi la noi pe scară largă. Unele rezultate obţinute cu aceste tehnici chirurgicale au fost spectaculoase, însă pe măsură ce timpul trece şi datele statistice se acumulează, devine tot mai clar că majoritatea acestor intervenţii nu prelungesc durata vieţii şi nici nu o îmbunătăţesc întotdeauna. Tratamentul medical şi chirurgical este o soluţie temporară. Singura soluţie de durată este modificarea radicală a modului de viaţă.

Atunci care ar fi cea mai bună abordare?

Cea mai bună abordare posibilă este, prevenirea şi niciodată nu este prea târziu ca să începeţi. Nici în situaţia în care boala coronariană s-a instalat, lucru sugerat de prezența factorilor de risc coronarian şi dovedit de testele diagnostice, nu este prea târziu pentru a face modificări în modul de viaţă. Dimpotrivă, aveţi posibilitatea de a va curăţa arterele, de a vă reduce riscul de deces ca urmare a aterosclerozei şi de a vă prelungi semnificativ numărul anilor productivi.

Stă în puterea dumneavoastră să faceţi modificări radicale în sfera factorilor de risc, indiferent de vârsta pe care o aveţi, şi aceasta deseori necesită numai câteva săptămâni.

Începeţi prin a consuma numai alimente sănătoase, pregătite în casă, sărace în grăsimi şi colesterol, dar bogate în glucide complexe, nerafinate şi fibre. Un astfel de regim alimentar este în măsură să producă în mai puțin de 4 săptămâni, o scădere cu 20-30% a nivelului colesterolului şi să echilibreze majoritatea cazurilor de diabet. Iar dacă la aceasta se adaugă şi restricţia de sare, rezultă o dietă foarte utilă şi pentru normalizarea tensiunii arteriale şi pentru controlul obezităţii.

Adoptaţi un program de exerciţii fizice zilnice. S-a estimat că dacă românii şi-ar reduce nivelul colesterolului sangvin sub 180 mg%, tensiunea arterială sub 125 mm Hg și s-ar lăsa de fumat, 82% din totalul infarctelor miocardice survenite înaintea vârstei de 65 ani ar putea fi prevenite. Aceste schimbări simple ale modului de viaţă vor face mai mult pentru îmbunătăţirea stării dumneavoastră de sănătate decât toate spitalele, cabinetele şi medicamentele la un loc.

Dacă vă conformaţi la aceste recomandări, Guvernul Ponta va da în bâlbâială, iar Ministrul Muncii, Rovana Plumb va emigra din România. SUCCES!

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment