Unele comentarii pe marginea dezbaterii de la Timişoara 4 dec. 2014

UNELE COMENTARII PE MARGINEA DEZBATERII DE LA TIMIȘOARA CU TITLUL: ”PROTECȚIA MEDIULUI ȘI DREPTUL LA VIAȚĂ”

După susținerea acestei comunicări, așa cum era și de așteptat, în sala de conferință se aflau și unii reprezentanți ai mișcării pro-fracturare. Intervenția lor a fost cea care a generat un viu interes dezbaterilor.

Un reprezentant al acestui curent a încercat să prezinte necesitatea obținerii independenței energetice, indiferent de costuri sau de ”eventuale mici disfuncțiuni la adresa mediului înconjurător”. În finalul intervenției, acest cetățean a încercat să susțină că toate costurile pentru protecția mediului înconjurător invocate în cadrul acestei prezentări sunt prea mari și că România nu le poate suporta.

Reacția auditoriului a fost promptă și a venit cu argumentul că nimic nu este mai eficient decât investițiile în mediu, pentru că ele ne asigură dreptul la viață, la o sănătate mai bună, la bunăstare și la libertate. Pentru ca nota dezbaterilor să se mențină la cote decente, Mircea Vintilescu l-a etichetat pe acest cetățean ca pe un FRUNTAȘ PESIMIST.

Concluzia trasă de majoritatea auditorilor față de acestă neinspirată intervenție a fost că nu toți cetățenii conștientizează așa cum trebuie prioritățile existenței noastre, respectiv ce drepturi și valori trebuie să apărăm și care nu pot face obiectul unor negocieri, iar fiecare dintre noi, pentru binele nostru și mai ales pentru binele urmașilor noștri trebuie să ne implicăm pentru a ne informa și mai ales pentru a le apăra. La formularea acestor concluzii o contribuție esențială au adus-o și toți reprezentanții cultelor religioase participanți la această conferință.

O altă intervenție foarte consistentă a venit din partea unui eminent profesor universitar care a scos în relief și mai mult, necesitatea abordării tuturor problemelor de dezvoltare economică a fiecărei zone a țării numai după ce în spațiul respectiv s-au efectuat investițiile necesare în domeniul protecției mediului înconjurător, pentru că numai astfel se va putea garanta o dezvoltare durabilă economică a zonei respective. Pe marginea acestei intervenții s-au mai făcut discuții cu exemple convingătoare care au întărit spusele acestui cadru didactic universitar.

Mai multe grupuri de tineri activiști în domeniul stopării tehnologiilor de fracturare hidraulică de mare volum pentru exploatarea gazelor de șist au prezentat pe larg modul cum ei s-au implicat în această problemă și au invocat necesitatea unificării tuturor eforturilor grupurilor similare din țară pentru a avea un succes deplin pe această linie. Au mai solicitat sprijin pentru o consultanță eficientă în vederea utilizării armei justiției împotriva celor care încalcă legislația națională în acest domeniu.

Dezbaterile au fost numeroase pe acest domeniu, deosebit de interesante și mai ales au scos în evidență necesitatea informării corecte a cetățeanului asupra riscurilor care pot surveni dacă nu au și ei o opoziție fermă în această problemă. S-a abordat și necesitatea implicării mass mediei într-o formulă nouă, eficientă și utilă cetățeanului de rând pentru a se putea realiza o corectă politică de protecție a mediului înconjurător în tot Banatul.

Numeroase intervenții s-au făcut pe marginea creșterii nivelului și al calității informării corecte a cetățeanului pentru a se putea implica conștient și responsabil în formularea și luarea deciziilor în domeniul protecției mediului înconjurător pentru a apăra astfel dreptul la viață, la sănătate, la bunăstare și libertate.

Majoritatea participanților au apreciat laudativ acest demers început la Timișoara de către un anumit segment al societății civile, scoțând în evidență noutățile problemelor prezentate, claritatea informării și mai ales continuarea acestui demers în toată țara, concomitent cu dezvoltarea problemelor care vor trebui abordate.

Conferința a reprezentat un succes real, ea dând cetățenilor participanți un nou mod de a evalua statul și forța comunităților umane în apărarea dreptului la viață, sănătate, bunăstare și libertate.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment