Consecinţele tragice la nonperformanţa politică

Când legislația unei țări și mai ales politicile promovate de formațiunile politice aflate la guvernare nu sunt călăuzite a fi puse în folosul cetățeanului pentru asigurarea și dezvoltarea dreptului lui la viață, la sănătate la bunăstare și libertate, societatea respectivă intră într-un proces de regres, atrăgând după sine o dinamică acută a SĂRĂCIEI INDIVIDUALE ȘI COLECTIVE care se poate manifesta și în progresie geometrică.

La noi în țară, gradul de sărăcie al populației este cam cel mai ridicat comparativ cu toate țările Uniunii Europene. Ba mai mult, deținem cel mai mare procent al populației care se zbate zilnic pentru a supraviețui, ea aflându-se cu mult sub gradul de sărăcie sau de suportabilitate a calvarului existențial. Cifrele statistice ne arată că peste 35% din populația totală a țării se plasează sub pragul critic de sărăcie, adică nu se poate întreține din ceea ce statul român îi oferă, fie ca locuri de muncă, ca salarii, pensii, ajutoare sociale etc. iar raportat la întreaga populație a țării, peste 65% din cetățenii acestei țări este afectată de fenomenul de sărăcie.

SĂRĂCIA individuală și/sau colectivă poate fi definită prin lipsa mijloacelor materiale necesare existenței, a mizeriei existențiale, a penuriei și privațiunii, a neputinței, nevoință, și boli incurabile, iar sărăcia lucie definește o sărăcie totală în toate planurile existențiale ale individului sau colectivității de indivizi.

Dar spre deosebire de acest înțeles larg al termenului de sărăcie, această stare indusă unor indivizi sau unor colectivități largi de oameni, duce la modificări comportamentale radicale care au ca element final DEZUMANIZAREA INDIVIDULUI sau LA REGRESUL SOCIETĂȚII ȘI AL CIVILIZAȚIEI PREEXISTENTE.

Din nefericire, o bună parte a populației României manifestă o tendință clară de intrare pe spirala unui comportament al DEZUMANIZĂRII atât în plan material, cât și spiritual, cauza fiind generată de gradul diferit al sărăciei pe care îl suportă fiecare individ în parte, fiecare familie și chiar fiecare colectivitate umană mică sau mare. Acest proces al dezumanizării individului se vede nu numai la o bună parte a populației României, dar și la comportamentul tuturor populațiilor aflate astăzi în migrație prin zona Europei Centrale și Occidentale.

Trecerea de la un comportament civilizat specific mileniului III al societății umane, la un comportament de tip animalic, antisocial care afectează la nivel de grup sistemul de gândire al individului, de atitudine, de inteligență, de spirit și credințe, de instabilitate comportamentală etc., reprezintă primele forme ale declanșării procesului de DEZUMANIZARE atât pentru indivizii ajunși în pragul sărăciei și al disperării existențiale, cât și al grupurilor de indivizi sau al colectivităților umane care suportă aceste fenomene atipice vremurilor pe care le trăim.

Procesul de dezumanizare care afectează chiar și pentru scurt timp individul, nu se sfârșește atunci când lui i se oferă noi condiții existențiale mult mai bune și mai sigure comparativ cu cele avute anterior. Acest proces lasă urme adânci în psihicul uman, are efect remanent și este vizibil atât la individul afectat direct, cât și la cel afectat indirect, conducând la modificări comportamentale a unui spectru larg social pe termen lung, care din nefericire blochează elementele de dinamică socială spre progres și bunăstare.

În concluzie, putem spune fără a greși cu nimic, că nonperformanța actului politic de guvernare manifestat fie prin necunoașterea realităților sociale, a analfabetismului politic și managerial, al corupție și hoției, la care se mai pot adăuga și multe alte deficiențe, atrage nu numai sărăcia societății respective, dar cel mai grav lucru, atrage INDUCEREA LA NIVELUL INDIVIDULUI A UNOR COMPORTAMENTE DE TIP PRIMITIV, TRIBAL SAU CHIAR ANIMALIC care ne opresc din evoluția firească a speciei umane și ne DEZUMANIZEAZĂ.

Iată că nu întâmplător trebuie ca fiecare membru al societății civile să înțeleagă bine acest fenomen, să se mobilizeze cu toate resursele sale fizice, intelectuale și spirituale pentru a promova în viitor numai politicieni competenți, concomitent cu eliminarea fără pic de milă a acelora care pot genera asemenea perturbații comportamentale atât la nivel de individ, cât și la nivel de comunități umane.

Dacă dorim să aspirăm spre acel tip de om care să-și justifice o prezență onorabilă manifestată printr-un grad superior de civilizație în acest mileniu III, atunci suntem obligați să abandonăm acest comportament indiferent și să ne implicăm responsabil în asigurarea unui mers normal al societății. Nici o întârziere comportamentală în acest domeniu nu poate fi justificată, pentru că rezultatul neimplicării noastre în corectarea bunului mers al societății duce atât la DEZUMANIZAREA INDIVIDULUI, cât mai ales la REGRES SOCIAL ȘI ÎN FINAL LA DEZUMANIZAREA ȘI DEZINTEGRAREA UNEI ȚĂRI ÎNTREGI.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment