De mii de ani suntem minţiţi

Din fragedă pruncie ni se tot toarnă gogoși despre bunătatea poporului român, despre toleranța lui și despre cumsecădenia în raport cu vecinii și conlocuitorii de toate neamurile. Acest popor își trage deșteptăciunea, frumusețea și mândria tocmai datorită acestui amalgam de nații care conviețuiesc de milenii împreună.


AȘA O FI OARE?


Poate am fost prea sofisticat în expresie, dar hai să simplific. De mii de ani, hoarde nomade sunt prinse în acest amețitor du-te-vino de-a lungul și de-a latul continentelor. Europa nu putea să scape din această veșnică reconfigurare de etnii și frontiere. Istoria a consemnat cicluri de migrații dinspre zonele așa-numite barbare (și pe bună dreptate), către zonele prospere, așezate pe cele mai sigure și mai pitorești zone de uscat. Astfel am asistat la un nou tip de reconfigurare a societăților umane. Astfel națiunile s-au împărțit în sărace și bogate. Cum era de așteptat, națiunile grupate în state, s-au așezat în dispunere radială pe întinsul continentelor, pornind de la cele mai bogate - în zona intern continentală, în timp ce statele mai sărace au fost îngăduite să se așeze la periferie, din motive de securizare a statelor bogate și pe motiv de asigurare de carne de tun dușmanilor.


Iată că suntem martorii unui astfel de experiment desfășurat pe viu, în care statele bogate vor repeta aceste șiretlicuri, păcălindu-ne (a câta oară?) să primim în rândul nostru drojdia rezultată din valul de migratoare. Scenariul e simplu: valul încearcă să spargă digul pe zonele consolidate ale Europei, pe alocuri va penetra (datorită hăndrălăilor de care are nevoie Uniunea) digul, iar ce nu va reuși să treacă se va retrage către zonele mai molcome din aval, unde se va contopi cu restul masei de apă de ploaie care suntem noi, țările de mâna a treia ale continentului. Dezrădăcinații migratori nu vor avea alternativă, vor învăța limba, obiceiurile (proaste) și specificul locului, iar noi ne vom mândri în continuare cu toleranța și cu sufletul nostru bun. Așa am ajuns, din daci cu suflet mare, MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI!

Dumitru Zburlea

No comments:

Post a Comment