Inamicul colesterolului rău (LDL) - Stafidele

(material primit de la un bun amic din SUA, pe nume M. Vrabie)

111 222

333

Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiționale, cât și la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obțin din struguri fără sâmburi, cultivați de-a lungul țărmului Mării Mediteraneene, din Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.

Nu îngrașe.

Stafidele sunt bogate în fructoză, în zahăr natural care poate fi transformat de organism, cu ușurință, în energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor și a sării nu îngrașe, așa cum se credea. Din acest motiv, se numără printre puținele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, bineînțeles consumate în mod limitat.

Previn depresia.

Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare și reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala și previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, sunt recomandate în special sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor și celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puțin 50 g de stafide brune pe zi.

Tratează constipația.

Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză și nu sunt recomandate doar datorită conținutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătățesc funcția intestinelor și previn sau tratează constipația.

Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă și lăsate peste noapte la macerat. Dimineața, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia și pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

Împiedică retenția de lichide.

Cantitatea uriașă de potasiu previne retenția de lichide, fluidizează sângele și ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate și în antioxidanți, denumiți polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariției tumorilor maligne prin ajutarea celulelor să-și păstreze funcția normală și tratează stările febrile.

Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia.

Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumați în loc de desert vă puteți regla digestia.

Constituie un aport important de fier.

Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor ușoare. Femeile însărcinate, cu grave carențe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleași probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier organic din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentație bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate în acest sens.

Reglează hormonii.

Stafidele conțin și boron, un mineral important pentru menținerea oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor și în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat și în osteoporoză, întărirea oaselor și reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru sănătatea ochilor.

Recomandate femeilor de 50-70 de ani.

Specialiștii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are și rolul de a crește libidoul. În India există chiar un ritual în care cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide, pentru îmbunătățirea libidoului. Dacă aveți probleme de această natură, trebuie să știți că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o mână cu stafide brune. Pentru început spălați-le bine cu apă și apoi fierbeți-le în puțin lapte. Consumați acest amestec după ce s-a răcit, de trei ori pe zi, până vă redobândiți vigoarea sexuală.

Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoțit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariției bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 și 70 de ani.

Specialiștii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare și nivelul colesterolului rău dar crește, în schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.

Rețetă gustoasă și sănătoasă.

Pentru a prepara această rețetă simplă de salată de varză cu stafide, aveți nevoie de o varză roșie, o linguriță cu vârf cu pudră de scorțișoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roșu, sare, piper și o linguriță cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei și adăugarea unei lingurițe rase cu sare. Amestecați bine pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugați câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie și piperul măcinat. Puneți stafidele, mierea și scorțișoara în vin și lăsați-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnați acest amestec peste salata de varză, acoperiți cu o folie de plastic și puneți totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conțin mai mulți nutrienți, precum vitaminele A și C, calciu și potasiu.

Sfat! Consumați câteva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii și de boli gingivale.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment