Spoiala educațională

SPOIALA EDUCAȚIONALĂ COMPROMITE STATUTUL DE DEMNITAR ȘI DE EDIL ÎN ROMÂNIA

O știre banală m-a făcut să mă întreb: ”Oare de ce demnitarii noștri nu vor să mai pună și ei mâna pe carte ?”. Iată știrea:

”Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pasca Palmer, a declarat joi că a finalizat Hotărârea de Guvern prin care Delta Văcărești va căpăta statutul de parc natural, documentul aflându-se în procesul de avizare interministerială.

Ministerul Mediului a încheiat această Hotărâre de Guvern, am semnat-o săptămâna trecută și este acum în avizare interministerială, cu șapte ministere. De îndată ce toate aceste avize vor fi luate, probabil în doar câteva săptămâni, va intra pe agenda de lucru a Guvernului și atunci când va fi aprobată, practic, Parcul Natural Văcărești se poate declara în mod oficial, a spus ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Parcul natural va fi o arie protejată și, conform OUG 57, care reglementează regimul ariilor protejate, există o procedură. (...) Se va licita cine va fi administratorul acestui parc, pentru ca aceia care o vor prelua în administrare vor trebui să facă un plan de management, un plan de zonare și ei sunt cei care vor trebui să găsească și resursele financiare pentru a administra această zonă.

Primăria Capitalei dorește să candideze pentru a prelua, alături de o serie de ONG-uri, administrarea Deltei Văcărești, după ce va intra în vigoare Hotărârea de Guvern în baza căreia această zonă va deveni parc natural protejat, a anunțat, joi, primarul general interimar, Răzvan Sava, în urma unei discuții cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.”

Din conținutul acestei știri constat că nu numai cetățeanul de rând este total dezinformat de o hotărâre ministerială total aberantă, dar și demnitarii noștri din 7 ministere alături de primarul Capitalei, la care se mai asociază și numeroase ONG-uri, care toate habar nu au în ce vor să se implice, apoi cum vor acestea să ne risipească banii noștri, ai cetățeanului de rând, pe o investiție care culmea, va avea un impact negativ semnificativ asupra zonelor de locuit care înconjoară acest domeniu impropriu denumit astăzi drept ”Delta Văcărești”.

Surprinzător este faptul că toți consilierii Doamnei Ministru nu au informat-o corect despre ce este cu adevărat o deltă. Probabil fie că nu știu nici ei acest lucru, sau poate că știu, dar doresc să o compromită public, pentru că este firesc ca un ministru tânăr chiar nu le poate știi pe toate.

5

Trebuie specificat că ”Delta Văcărești” din buricul Bucureștiului nu este o DELTĂ, ci o amărâtă de MLAȘTINĂ, pentru că definiția oficială a DELTEI este: ”forma de relief rezultată din depunerea de mâl și de nisip la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac, în mare sau în ocean, pe un teren cu panta lină, deltă care se sfârșește într-o mare sau un ocean” (sursa: DEX 2009, noțiune adăugată de Laura Gellner), sau definiția dintr-un dicționar de specialitate arată că: delta este zona de la gurile de vărsare ale unui râu într-un lac sau mare unde se pot acumula cantități mari de material terigen în raport cu materialul spălat de valuri, curenți sau maree și se extinde prin procese de progradare, determinând acumulări groase de sedimente, cu geometria tipică a conurilor de dejecție” (sursa: Petro-Sedim).

Bucureștenii din zona învecinată cu MLAȘTINA VĂCĂREȘTI știu că în ea nu se varsă nici un râu care să aducă sedimente, dar mai știu că această MLAȘTINĂ nu se sfârșește în nici o mare sau ocean, ci într-un bulevard care o și mărginește. De aici te întrebi cine este acel om total needucat care a definit acestă mlaștină ca fiind deltă? Dar dacă cauți cu atenție vei găsi numeroși indivizi care se dau drept mari oameni de știință, membrii marcanți în diferite ONG-uri, dar care au interese speciale și personale cu valorificarea terenului care face obiectul acestei amărâte de mlaștini.

Mai interesant este faptul că această MLAȘTINĂ se dorește de actualul Guvern să fie transformată, sau mai bine zis redefinită din ”Delta Văcărești” în ”PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI”, adică să fie conservată această mlaștină urbană de natură antropică și nici de cum naturală, într-o zonă de băltoace dezagreabile și total inutile pentru cetățean și pentru un oraș de talia Bucureștiului.

Cei interesați ar trebui să cunoască că pentru declararea unui parc natural, acesta trebuie să conserve elemente de unicitate (de floră, faună etc.), care să facă parte din ”patrimoniul natural”. Termenul de patrimoniu natural în sensul oficial dat de legiuitorul român, se referă la un ”ansamblu de componente și structuri fizico-geografice, floristice, faunistice și biocenotice ale mediului natural a căror importanță și valoare ecologică, economică, științifică, biogenă, sanogenă, peisagistică, recreativă și cultural-istorică au o semnificație relevantă sub aspectul conservării diversității biologice floristice și faunistice, al integrității funcționale a ecosistemelor, conservării patrimoniului genetic, vegetal și animal, precum și pentru satisfacerea cerințelor de viață, bunăstare, cultură și civilizație ale generațiilor prezente și viitoare”.

4

Prin prisma acestei definiții nu se pot regăsi nici măcar un singur element în cadrul acestei mlaștini care să reprezinte un ”bun al patrimoniului natural” care să necesite un regim special de ocrotire, conservare și utilizare durabilă în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, dar absolut nimic, dar dorim ca acest NIMIC. prin legi speciale să-l conservăm.

Lăsând la o parte faptul că această mlaștină evidențiază rezultatul unui program de amenajare a teritoriului urban nefinalizat și lăsat de izbeliște, pentru că pe amplasamentul acestei mlaștini ar fi trebuit să se amenajeze LACUL VĂCĂREȘTI, constatăm că actuala mlaștină nu își dorește să reliefeze și mai ales conservă destul de bine numai LENEA, LIPSA DE INTERES A EDILILOR DE A SALUBRIZA ACEST TEREN MLĂȘTINOS, DEZINTERESUL CETĂȚENILOR de a avea o zonă de spațiu verde bine gospodărită și întreținută care să nu îi agreseze sau să le genereze disconfort.

Din această știre halucinantă, mai putem constata că demnitarii noștri și mai ales edilii orașului și ai sectorului nu au nici până astăzi habar sau un minim de cunoștințe referitoare la CE ESTE ȘI MAI ALES CE REPREZINTĂ ORAȘUL ȘI ÎN FOLOSUL CUI TREBUIE PUS SPAȚIUL URBAN artificializat de om ca să fie pus integral numai în folosul și spre utilitatea cetățeanului.

Constat cu mare regret că demnitarii noștri, împreună cu edilii acestui oraș, cu unele ONG-uri și mai ales cu un segment important am populației mai puțin educate din București, în loc să-și pună problema cum să transforme această mlaștină dezagreabilă și aducătoare de boli și necazuri bucureștenilor într-o zonă verde atractivă pentru toate categoriile de vârstă ale populației bucureștene, se căznesc să emită acte birocratice aberante și deosebit de complexe în care ar trebui să se implice 8 ministere, Guvernul României, Primăria Generală a Bucureștiului și multe ONG-uri, pentru a conserva haosul, lipsa de viziune despre oraș, disfuncțiile urbane și mai ales batjocura manifestată de către aceștia față de cetățeanul de rând plătitor de taxe și impozite.

Concluzia pe care o pot trage este că avem la conducere în multe ministere, dar și în administrația orașului oameni fără știință de carte, diletanți sadea, aceștia fiind secondați de profitori hrăpăreți care știu să se folosească de incultura cetățeanului, apoi că mai avem numeroși aspiranți la funcții supreme în conducerea și gestiunea orașului, respectiv o serie de candidați care mai trebuie să se școlarizeze dacă au asemenea năzuințe. Nu trebuie uitat și faptul că noi toți cetățenii acestui oraș și de ce nu al întregii țări mai trebuie să punem din când în când și mâna pe carte, astfel ca să ne putem structura bine gândurile și mai ales atitudinile dacă dorim cu adevărat să o ducem mai bine în acest oraș capitală de țară europeană.

Mircea Vintilescu

No comments:

Post a Comment